ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Ο μόνος...επιζών στην Οικία Ιπάτιεφ


Τα τρία σκυλιά που ακολούθησαν τους Ρομανόφ στην εξορία θεωρούνταν μέλη της οικογένειας: ο Όρτιπο, ένα γαλλικό μπουλντόγκ που ανήκε στην Τατιάνα, ο Τζίμι ένα King Charles σπάνιελ της Αναστασίας και o Τζόι το σπρίνκερ σπάνιελ του Αλέξιου.
Ο Τζόι ήταν ένα άτακτο σκυλί και συχνά έφευγε από το σπίτι· αυτό ήταν που του έσωσε τη ζωή: δεν βρισκόταν στο υπόγειο όταν συνέβη η τραγωδία. Όσο για τα άλλα σκυλιά; Η Αναστασία κρατούσε τον Τζίμι στην αγκαλιά της, όταν εκτελέστηκε και ο Όρτιπο της Τατιάνας τριγύριζε στον κήπο, κάτι που του χάρισε λίγες ώρες ζωής ακόμα. Όταν γύρισε όμως στο σπίτι, ο Όρτιπο, γαύγιζε και ενόχλησε τους φρουρούς που δεν δίστασαν να το εκτελέσουν κι αυτό.

Ο Τζόι όμως, το σπρίνγκερ του τσάρεβιτς, είχε καλύτερη τύχη από όλους. Σπάνια γαύγιζε και κέρδισε την αγάπη των φρουρών με την ηρεμία του. Ένας από τους αξιωματικούς του Κόκκινου Στρατού που βρισκόταν στο σπίτι, λυπήθηκε τον σκύλο και τον φρόντιζε. Όταν λίγο καιρό μετά ο Λευκός Στρατός εισέβαλε στο Εκατερίνεμπουργκ, ο αξιωματικός Πάβελ Ροτζιάνκο, που γνώριζε καλά την οικογένεια Ρομανόφ, αναγνώρισε το σκυλί και το πήρε κοντά του.


Ο Τζόι, ακολούθησε τον Ροντζιάνκο στο Βλαδιβοστόκ, όταν ο Λευκός Στρατός υποχώρησε και έφθασε μέχρι Ηνωμένο Βασίλειο όπου δόθηκε από τον αξιωματικό στον βασιλιά Γεώργιο Ε', (τον εξάδελφο του Νικολάου που δεν άνοιξε την πόρτα του στην οικογένεια). Ο Τζόι πήρε θέση πλάι στα υπόλοιπα σκυλιά της βασιλικής αυλής της Αγγλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: