ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ


 Ο Όσιος Λάζαρος από την παιδική του ηλικία, ο οποίος τιμάται σήμερα 17 Νοεμβρίου, ασπάστηκε το μοναχικό βίο.

 Ο Όσιος Λάζαρος, έμαθε τη ζωγραφική τέχνη και την άσκησε σαν επάγγελμα. Φρόντισε από νεαρή ηλικία να σκληραγωγήσει τον εαυτό του και να μάθει την εγκράτεια. Ήταν ελεήμων με τους άπορους και όσους είχαν την ανάγκη της βοήθειάς του. Έτσι λοιπόν, διακρινόμενος για την βαθιά του πίστη και τον πλούτο των αρετών του, τιμήθηκε με το αξίωμα της ιεροσύνης.

 Αυτός έζησε στους χρόνους του εικονομάχου βασιλέα Θεοφίλου. Όταν ο Άγιος χειροτονήθηκε ιερέας, άρχισε σκληρούς αγώνες ενάντια σε όλες τις αιρέσεις. Υπέστη πολλές διώξεις και θλίψεις από τους οπαδούς των αιρέσεων Ευτυχούς, Νεστορίου και Διόσκορου, και όχι μόνο από αυτούς αλλά και από τους άθεους εικονομάχους .

Επειδή ήταν αγιογράφος κατηγορήθηκε στον βασιλιά που τον υπέβαλε σε φοβερά βασανιστήρια. Έβαλαν οι δήμιοι στις παλάμες του πυρακτωμένα πέταλα και έμεινε ως νεκρός. Η Χάρις του Θεού όμως τον προστάτεψε. Αργότερα η βασίλισσα παρακάλεσε τον Θεόφιλο να τον ελευθερώσει.

Ο Άγιος Λάζαρος τότε πήγε κρυφά στον ναό του Αγίου Προδρόμου του Φοβερού και κατοίκησε εκεί. Ενώ ήταν ακόμη με τις πληγές της φωτιάς, ιστόρησε την εικόνα του Αγ. Προδρόμου, η οποία έκανε πολλά θαύματα.
Επέστρεψε με μεγάλες επιτυχίες από τη Ρώμη, στην Κωνσταντινούπολη. Πηγαίνοντας πάλι στη Ρώμη για τους αγώνες του, αρρώστησε στο μέσο της πορείας του. 



 Έτσι απεβίωσε εν ειρήνη το 867 . Το τίμιο σώμα του ανακομίστηκε και ενταφιάστηκε στην Ιερά Μονή του Ευάνδρου.
Εορτάζουμε την μνήμη του Αγίου Λαζάρου την 17η του μηνός Νοεμβρίου»

Δεν υπάρχουν σχόλια: