ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Τώρα που ακόμα είναι μέρα!...ἔρχεται νὺξ ὅτε οὐδεὶς δύναται ἐργάζεσθαι. (Ιω. 9,4).

Μια φράση μόνο από το Ευαγγέλιο είναι ικανή να λαλήσει μέσα στις ψυχές μας αναρίθμητα ρήματα, σαν σαλπίσματα εγέρσεως Θεόσταλτα!

Στο Ευαγγέλιο του Φωτός, στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο και στην εξιστόρηση της Θεραπείας του εκ Γενετής Τυφλού, σε τούτο το Θεοκατασκεύαστο περιβολάκι βρισκόμαστε, όπως θα έλεγε και ο μακαριστός π.Δανιήλ Γούβαλης. Ο Χριστός μας, ο Πλάστης και Δημιουργός, ο Θεάνθρωπος Ιησούς, ομματώνει τον εκ γενετής τυφλό, αλλά και όλους μας! Κάθε φράση που βγήκε από τα χείλη του Σωτήρος μας, είναι ικανή να ομματώσει την απονεκρωμένη πνευματική ζωή μας, την τυφλή ψυχή μας! Έρχεται νύχτα κατά την οποία κανείς δεν θα μπορεί να εργαστεί…Δούλοι Κυρίου, εργάτες στον αμπελώνα Του τον ασύνορο, γίναμε όλοι μας όταν κατά την Ανάληψη του Θεανθρώπου στους Ουρανούς, μας έδωσε την πιο συνταρακτική προτροπή που ποτέ ακούστηκε!…πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ ῾Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αὐτοὺς τηρεῖν πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν·(Μτθ.28,19-20)

Σε εκείνο το υμίν, όλοι εμείς οι εργάτες Του! Πριν έρθει όμως η νύχτα! Τότε δεν θα μπορείς αδελφέ μου να πορευθείς, να διδάξεις, να φωτίσεις, να νουθετήσεις, να σπείρεις, να πολλαπλασιάσεις αυτό το ανεκτίμητο τάλαντο! Γιατί είναι τάλαντο δοσμένο και χάρη ανεκτίμητη ότι βαπτίστηκες Χριστιανός Ορθόδοξος!...εἰδότες τὸν καιρόν, ὅτι ὥρα ἡμᾶς ἤδη ἐξ ὕπνου ἐγερθῆναι·...(Ρωμ.13,11) Κάθε λεπτό που περνά μας πλησιάζει πιο κοντά στην απολύτρωση.

Η νύξ προέκοψεν, ἡ δέ ἡμέρα ἤγγικεν» (Ρωμ. 13, 12). Δεν είναι μόνο η αποκαραδοκία για την Δευτέρα του Χριστού μας παρουσία. Είναι η προσμονή της μελλούσης ζωής, για τον καθένα μας ξεχωριστά,δια της τελευτής μας σε αυτό το πρόσκαιρο, όπως θαυμάσια ερμηνεύει μεταξύ άλλων ο μακαριστός Π.Τρεμπέλλας. Εγερτήριο ας σαλπίσουν οι γρηγορούσες ψυχές μας και πάραυτα ας αφαιρέσουμε της ράθυμης ψυχής τα νυχτερινά ενδύματα, του σκοταδιού τα πανωφόρια, της αμαρτίας τις στολές…Λάμπρυνόν μου την στολή της ψυχής φωτοδότα Νυμφίε, ίνα εισέλθω στον κεκοσμημένο Νυμφώνα Σου!

Όσο ακόμα είναι μέρα! Ακούραστα, αγόγγυστα, ανύστακτα! Τρόπος του λέγειν είναι για τους περισσοτέρους από εμάς αυτά τα τροπικά επιρρήματα! Κι όμως! Υπάρχουν κάποιοι έστω λίγοι, που με αυτόν τον τρόπο στην κυριολεξία πορεύθηκαν στον παρόντα βίο τους! Ακούραστοι, δίχως γογγυσμό και παράπονο, άυπνοι, εργαζόμενοι συνεχώς κάτω από το Φως του Χριστού μας και μιας μεγάλης ανύχτωτης μέρας! Αψηφώντας επαίνους, αξιώματα, μισθούς και πρωτοκαθεδρίες! Με πόθο να φωτίσουν εκείνοι με το τάλαντο της γνώσης και της ερμηνείας των γραφών, τα σκοτάδια της θλιβερής αγνωσίας!

Έργο ανυπολόγιστης αξίας η ερμηνεία του Ακαθίστου ύμνου, ή εκείνη των ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας! Αμέτρητα νυχθήμερα συνεχούς μελέτης και συγγραφής! Δίχως ύπνο!
Ο μακαριστός Άγιος Γέροντας π.Επιφάνειος Θεοδωρόπουλος!(+10 Νοεμβρίου 1989).
Γεννήθηκε σχεδόν με το ράσο, όπως χαρακτηριστικά και θαυμάζοντας έλεγε για εκείνον η αγαπημένη του θεία Αλεξάνδρα. όσο ζούσε από μωρό παιδί και έως την τελευταία του αναπνοή αγωνιούσε μην και χάσει τον Παράδεισο, μήπως δεν γραφτεί το όνομά του στο βιβλίο της Ζωής! Απέφευγε τις τιμές, τις διακρίσεις,το επισκοπικό αξίωμα που πολλάκις του προτάθηκε και μάλιστα επίμονα! Μα εκείνος δεν λάμβανε ούτε μισθό! Άμισθος εργάτης του Μεγάλου Γεωργού και Σπορέα, έμεινε ως το νυν απολύεις του! Άμισθος και ακάματος! Το πρόγραμμά του και ο κανόνας του, απλησίαστα για τις ανθρώπινες δυνάμεις! Μόνο η εξ' ύψους δύναμη έκανε κατορθωτά τα παλαίσματά του! Δεν κοιμόταν σχεδόν ποτέ! Από ελάχιστα λεπτά έως καθόλου! Αναφέρεται πως υπέφερε από αϋπνίες. Και αυτό το χρησιμοποίησε σαν δώρο εκ Θεού για να ωφελεί ψυχές!
Αστειευόμενος ο ίδιος έλεγε κάποτε: Να γράψετε πάνω στο μνήμα μου: Επιτέλους εκοιμήθη! Είμαστε βέβαιοι, πως δεν ήθελε να αφήσει ούτε λεπτό αυτής της ζωής των 59 ετών που μας τον χάρισε ο Κύριος, χωρίς να εργαστεί, έχοντας πάντοτε ενώπιόν του αυτή τη φράση από το κατά Ιωάννην:.. ἔρχεται νὺξ ὅτε οὐδεὶς δύναται ἐργάζεσθαι. (Ιω. 9,4)

Και εμείς να το έχουμε αδελφοί μου αυτό το ευαγγελικό ρήμα μπροστά μας! Να εργαζόμαστε συνεχώς τη γνώση της αλήθειας, αδιαλείπτως τη μετάνοια!
Στον Άδη και στη νύχτα του δεν θα μπορούμε!
Νώντας Σκοπετέας

Απόσπασμα από ομότιτλη εκπομπή( 2 μέρη)
To 1o όπως οπτικοποιήθηκε στο κανάλι της αδελφής μας και συνεργάτιδας Στεφανίας Στ. https://www.youtube.com/watch?v=dGWym8STNE0&t=218s

Δεν υπάρχουν σχόλια: