ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Κήρυγμα Αποστολικό Κυριακής (Aγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου)

«Τοιοῦτος ἡμῖν ἔπρεπεν ἀρχιερεύς»

 Σήμερα αδελφοί μου από την Αγία μας Εκκλησία προβάλλεται το πρόσωπο του μεγάλου και ιερού Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Τιμούμε την μνήμη του, την παρουσία του και την προσφορά του. Υπήρξε η μεγαλυτέρα προσωπικότης της Εκκλησίας μας ως συγγραφέας, ως ηγέτης, ως ρήτορας, ως Άγιος!

  Πολύ σοφά η Εκκλησία μας όρισε να διαβάζεται αυτό το σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα που προέρχεται από την προς Εβραίους Επιστολή του Απ. Παύλου που μιλά για τον μοναδικό και ανεπανάληπτο Αρχιερέα, τον κατά πάντα άξιο Αρχιερέα να προσφέρει θυσία δεκτή και ευάρεστη στον Θεό.

  «Τοιοῦτος γὰρ ἡμῖν ἔπρεπε ἀρχιερεύς, ὅσιος, ἄκακος, ἀμίαντος, κεχωρισμένος ἀπὸ τῶν ἁμαρτωλῶν». Αυτός αδελφοί μου υπήρξε ο Κύριος μας. Αρχιερεύς μοναδικός εις τους αιώνας. Ο μόνος αναμάρτητος προσφέροντας τον ίδιο του τον εαυτό θυσίαν ευάρεστον στον Θεό Πατέρα, για να εξαγοράσει μια για πάντα το ανθρώπινο γένος από την «δουλεία του έχθρού» τον διάβολο.

  Παράλληλα μας αφήνει ως εντολή και παρακαταθήκη στο διηνεκές, την αναίμακτον ιερουργίαν, θυσιάζοντας το δικό του σώμα και αίμα προς εξαγορασμό των δικών μας αμαρτιών. Παρέδωσε την ιερουργία αυτήν ως μοναδική, διότι καμία άλλη θυσία δεν θα μπορούσε να εξαγοράσει τα δικά μας αμαρτήματα και πταίσματα.

  Ο Απ. Παύλος μας λέγει «ὅς οὐκ ἔχει καθ’ ἡμέραν ἀνάγκη ὥσπερ οἱ ἀρχιερεῖς πρότερον ὑπέρ τῶν ἱδίων ἁμαρτιῶν θυσίαν ἀναφέρει καὶ ἔπειτα ὑπὲρ τοῦ λαοῦ».

  Όλοι οι αρχιερείς μας, λέγει, ως άνθρωποι έχουν ανάγκη να προσφέρουν θυσία πρώτα, πρώτα για τις δικές τους αμαρτίες και δεύτερον για τον λαό, διότι κανείς εκ των ανθρώπων δεν είναι αναμάρτητος. Άλλωστε οι θυσίες των ζώων την εποχή της Π. Διαθήκης δεν ήταν δυνατόν να συγχωρέσουν και να απαλείψουν τα αμαρτήματα των ανθρώπων. Αυτό το έκανε μόνο ο Χριστός μας, γενόμενος θύτης και θύμα. Θυσία μοναδική άπαξ και διαπαντός.

 Αυτός είναι ο μοναδικός μας Αρχιερέας «ο οποίος κάθεται στα δεξιά του θρόνου της μεγαλοσύνης εις τους ουρανούς». Αυτήν την παρακαταθήκη της μοναδικής ιερουργίας επιτελεί και η Αγία μας Εκκλησία. Εγκαθιστώντας και ανακηρύσσοντας Αρχιερείς και ιερείς, συνεχίζοντας το σωτηριολογικό έργο του Σωτήρος μας Χριστού.

Σήμερα λοιπόν τιμάμε την μοναδική μορφή των μεγάλων πατέρων και ιεραρχών της Εκκλήσίας μας. Την χρυσή σάλπιγγα του λόγου, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Είναι η κεκλημένη εκείνη προσωπικότητα υπό του Χριστού όπως ο Απ. Παύλος για την Εκκλησία Του. Είχε όλα εκείνα τα προσόντα να αναδειχθεί ως μια εξωεκκλησιαστική προσωπικότητα του τότε γνωστού κόσμου. Είχε όλα τα στοιχεία να ανελιχθεί σε πρόσωπο επιφανές και σπουδαίο του κόσμου.

Δεν τον ενδιαφέρει όμως ο κόσμος, προτιμά τον κόσμο του ουρανού. Δεν τον ενδιαφέρει η δόξα του φθαρτού κόσμου, τον ενδιαφέρει η δόξα του ουρανού. Δίνει τον εαυτό του ως θυσίαν άμωμον υπέρ της Εκκλησίας. Αυτό το «Τοιοῦτος ἡμῖν ἔπρεπε ἀρχιερεύς, ὅσιος, ἄκακος, ἀμίαντος» ταιριάζει απολύτως στο πρόσωπο του αγίου μεγάλου πατέρα.

Πώς στις λίγες αυτές γραμμές να περιγράψουμε την μεγάλη αυτή προσωπικότητα; Να ευχηθούμε η Αγία μας Εκκλησία να αναδεικνύει Αρχιερατικές και ιερατικές προσωπικότητες κατά το πρότυπο του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, όπως κι εκείνος ήταν πρότυπο γνήσιο του Μεγάλου Αρχιερέως Χριστού. Να μας αξιώνει να έχουμε τις πρεσβείες του προς τον Σωτήρα Χριστό. Αμήν!

Γραπτό κήρυγμα  Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας (
13–11–2022)

Δεν υπάρχουν σχόλια: