ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Η φυλακή του Αγίου Παύλου στην Ρώμη


 «Στην πρώτη μου απολογία κανένας δεν μου συμπαραστάθηκε, όλοι με εγκατέλειψαν. Μακάρι να μην τους καταλογισθεί… ο Δημάς με εγκατέλειψε… ο Κρήσκης πήγε στην Γαλατία, ο Τίτος στην Δαλματία… τον Τυχικό τον έστειλα στην Έφεσο… τώρα μόνο ο Λουκάς είναι μαζί μου…» (Β΄ Τιμ.)


  Στην δεύτερη και τελευταία φυλάκιση του στην Ρώμη ο Παύλος κρατήθηκε στην φυλακή που σκάφτηκε από τον αρχαίο βασιλιά της πόλης Σέρβιο Τούλλιο (6ος αιώνας π. Χ.) και είχε το όνομά του, «Tullianum». 
 Εκεί τον φυλάκισε ο Νέρωνας και αργότερα διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Στην ίδια φυλακή κρατήθηκε και ο Πέτρος.


 Λέγεται ότι στην πηγή του νερού που τρέχει στο υπόγειο της φυλακής, ο Κορυφαίος απόστολος βάπτισε πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δύο από τους δεσμοφύλακές του, τον Μαρτινιανό και τον Πρόκεσσο, οι οποίοι μαρτύρησαν μετά την σταύρωση του Πέτρου.

Στην φωτογραφία το εσωτερικό της Τουλλιανής φυλακής, που από τα μεσαιωνικά χρόνια ονομάζεται «Μαμερτίνη». Η είσοδος στο κάτω κελλί γινόταν από μια στρογγυλή τρύπα στο πάτωμα, χωρίς άλλον εξαερισμό ή φωτισμό, ούτε πρόβλεψη για αποχωρητήριο.

+Ε. Γ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί στην πρώτη φωτογραφία ο Σταύρος είναι ανάποδα?

Α.Κ. είπε...

Από ότι έχω διαβάσει, δεν υπάρχει πηγή που να βεβαιώνει ότι ο Άγιος Πέτρος βρέθηκε στη Ρώμη. Πόσο μάλλον να φυλακίστηκε στο ίδιο μέρος με τον Απ. Παύλο. Κάνω λάθος;