ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Απίστευτος βασανισμός Ιερέα και δυό παιδιών του από σφαγείς του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ

Απίστευτος βασανισμός Ιερέα και δυό παιδιών του από σφαγείς του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ πριν τον σφαγιασμό τους στον Φενεό! (Διαβάστε μέχρι το τέλος. Σκληρή περιγραφή)
Αυτοί αναγνωρίσθηκαν ως Αντιστασιακοί!
Ο ενωματάρχης Απόστολος Κουβελάκης

Αυτές τις ημέρες το 1944 συνέλαβαν στο χωριό Άγιος Νικόλαος Άργους, στους πρόποδες του βουνού Φαρμακάς, τα αδέλφια Αλέξανδρο και Γεώργιο Ζάχο μαζί με τον συγχωριανό τους Δημήτριο Καραμήτσο. Τους μετέφεραν στο Στρατόπεδο του ΕΑΜ στο χωριό Σκοτεινή, «για μιά μικρή ανακρισούλα»!

Την ίδια νύχτα συνέλαβαν και τον ηλικιωμένο Ιερέα πατέρα τους, τον Κων/νο Ζάχο, 70 ετών, και τον οδήγησαν στο χωριό Λαύκα της ορεινής Κορινθίας, μια απόσταση 7 ωρών με μεγάλη δυσκολία και συνεχή ξυλοδαρμό, όταν δεν μπορούσε να προχωρήσει. Εκεί έφεραν την επομένη και τους γυιούς του και τον Καραμήτσο. Κλείσθηκαν σε μιά εξωτερική μάνδρα μαζί με άλλους επί 24ωρον, χωρίς τροφή ή νερό.


Από τη Λαύκα οδηγούνται όλοι στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον Φενεό. Τα δυό παιδιά του, μεταφέρουν τον πατέρα τους ο οποίος αδυνατεί να περπατήσει από το ξυλοκόπημα την πείνα και την δίψα. Στο μοναστήρι συνεχίζεται ο βασανισμός του ιερέα. Εκτός ότι του έσπασαν τα πόδια, του έβγαζαν τα γένια του και τον ανάγκαζαν να τα φάει. Όταν δεν τα έτρωγε, υποχρέωναν τα παιδιά του να τα τρώνε.
Ζητούσαν από τους δυό γυιούς να βασανίσουν τον πατέρα τους. Επειδή αρνούνταν, ξυλοκοπούσαν τα παιδιά μέχρι λιποθυμίας. Στο τέλος αφαίρεσαν τα μάτια των παιδιών και τα έδωσαν στον ιερέα πατέρα τους να τα φάει. Αυτα τα απάνθρωπα βασανιστήρια των τριών ανθρώπων τα συνέχισαν οι φύλακες της ΟΠΛΑ για 7 ημέρες.
Τα δύο νέα παιδιά οδηγήθηκαν στη σφαγή μαζί με άλλους επάνω στην Τρύπα στις 26 Ιουνίου 1944. Την ίδια ημέρα εξαφανίσθηκε από το μοναστήρι και ο ιερέας πατέρας τους, χωρίς να είναι γνωστό που και πως δολοφονήθηκε, αφού δεν μπορούσε πιά να βαδίσει.

Το έγκλημα του ιερέα Κων/νου Ζάχου και των παιδιών του;

Ο πρώτος που σχημάτησε ένοπλη ανταρτική Ομάδα στην Πελοπόννησο από τον Αύγουστο 1941, ενωματάρχης Απόστολος Κουβελάκης, ο οποίος αναφέρει σε Έκθεσή του τα βασανιστήρια του ιερέα και των παιδιών του, λεει μεταξύ άλλων: «..ο γέρων παπάς το έτος 1942, αψηφών το εκ των κατακτητών κινδύνους, κατά την εορτήν της 25ης Μαρτίου εποιήσατο εντός του ναού του χωρίου του δέησιν υπέρ εμού και των συνεργατών μου, παρουσία όλων των κατοίκων του χωρίου. Μίαν άλλην φοράν είπεν εις εμέ: «παιδί μνου ότι θέλεις να μου το λες, και τα παιδιά μου και η περιουσία μου ολόκληρη είναι στη διάθεσή σου..». [...} Ο Υιός του Αλέξανδρος συμμετείχεν και εις την πρώτην μάχην που εδώσαμεν με τους Ιταλούς καραμπινιέρους στις 6-3-1942 παρά τον Φαρμακάν, και το βόλι αυτού απέκοψε το το κακούργο χέρι του σαδιστού καραμπινιέρου Αντόνιο Νταμέλιο...».

Πηγές: 1.Έκθεση Ενωματάρχη Αποστόλου Κουβελάκη στο ΓΕΣ
2. Κοσμά Αντωνοπούλου, «Εθνική Αντίσταση 1941-44»

Δεν υπάρχουν σχόλια: