ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

«Καίσαρα ἐπικέκλησαι, ἐπί Καίσαρα πορεύσῃ.»

«Καίσαρα ἐπικέκλησαι, ἐπί Καίσαρα πορεύσῃ.»
Μήτε εόρτια, μήτε άμεσα προεόρτια, μήτε μεθεόρτια είναι της επετείου του Αποστόλου Παύλου αλλά κάθε ημέρα επίκαιρο το θαυμαστό γεγονός το οποίο ο Απόστολος Παύλος βίωσε ως ναυαγός αλλά και ως ναυαγοσώστης σε ένα ξέχειλο από ανθρώπους πλοιάριο καθώς ακολουθούσε την πορεία για τη δίκη του πλέοντας από Κύπρο και από Κρήτη!
«Ένοχος»
Κρίθηκε από την μάζα του κόσμου κι ήθελαν την θανάτωσή του για όσα έπραττε και κήρυττε!
Προσευχήθηκε στον δίκαιο Θεό ο οποίος του έδινε κουράγιο στην επιθυμία του να τον δικάσει ο δίκαιος Καίσσαρας!
«Καίσαρα ἐπικαλοῦμαι.» αιτήθηκε ο Παύλος
«Καίσαρα ἐπικέκλησαι, ἐπί Καίσαρα πορεύσῃ.»


Στο ίδιο πλοίο μαζί του ήταν κι ο εγκάρδιος αδελφός και φιλος του, Ιατρος Απόστολος Λουκάς, ο οποίος και κατέγραφε κάθε λεπτομέρεια του ταξιδιού, του ναυαγίου, των δρώμενων όλων!


Η βροχή δυνατή κι άλλοι κρατούμενοι μαζί οι οποίοι έφτασαν στην απελπισία να μην βάλουν μπουκιά στο στόμα τους! Αλυσοδεμένοι κρατούμενοι απελπισμένοι!
«Μην απελπίζετε» τους παρηγορούσε ο Παύλος, Παύλος απλός όπως εμάς «θνητός» και ταπεινός ήταν δίχως ακόμα φωτοστέφανο Αγίου ή Αποστόλου αλλά σταλμένα αφοσιωμένος στο κήρυγμα της αλήθειας! Αυτό που καλούμαστε σήμερα και κάθε σήμερα ο καθένας από εμάς μες τις αναμετρήσεις και στις φουρτούνες της ζωής να αποδείξουμε, δίχως στο κεφάλι μας τα δικά μας φωτοστέφανα ακόμα, με φλόγα αμυδρή, σβηστή ή που ανατροφοδοτείται αραιά και πού!
«Παύλε μη φοβού! Μην φοβάσαι!»
Τον ενίσχυσε με δύναμη ο Κύριος!


«Όχι μόνο εσύ δεν θα πάθεις τίποτα αλλά και όσοι συνταξιδεύουν μαζί σου, τρίχα δεν θα πέσει από το κεφάλι τους!»



Φτάνοντας σε έναν ερημότοπο μες το κρύο και στην βροχή, ο Παύλος για να εξασφαλίσει ζεστό χώρο για όλους, μάζεψε φρύγανα, ένα είδος θάμνων για να ανάψει φωτιά να ζεσταθούν! Οι στρατιώτες οι ναυαγοί οι κρατούμενοι μαζεύτηκαν γύρω από την φωτιά ώστε να ζεσταθούν όπως θα δείτε στις πιο κάτω εικόνες! Ο Παύλος συνέχιζε να ανατροφοδοτεί τη φωτιά με φρύγανα ανάμεσα στα οποία ήταν κουλουριασμένη μία δηλητηριώδης Οχιά η οποία και δάγκωσε το χέρι το οποίο αθέλητα την ενόχλησε!


  Στην αγιογραφημένη εικόνα η οποία βρίσκεται επιτοίχια στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας του Κύκκου, βλέπουμε το φίδι να κρεμάται μετέωρο από το χέρι του Παυλου καθώς τον δαγκώνει ενώ το άλλο του χέρι είναι ως κρατούμενος που είναι αλυσοδεμέ
νο
!

Δέσποινα Αικατερίνης Ανδρέα Τενίζη

Δεν υπάρχουν σχόλια: