ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Άνθρωπος στην φύση, Άγγελος στον βίο


Κασσίας Μοναχῆς
Ἡσαΐου νῦν τοῦ Προφήτου ἡ φωνή, σήμερον ἐν τῇ τοῦ μείζονος Προφητῶν κυήσει Ἰωάννου πεπλήρωται. Ἰδοὺ γὰρ φησιν ἀποστελῶ τὸν Ἄγγελόν μου πρὸ προσώπου σου, ὃς κατασκευάσει τὴν ὁδόν σου. Οὗτος οὖν ὁ τοῦ ἐπουρανίου Βασιλέως στρατιώτης προδραμών, ὡς ἀληθῶς εὐθείας ἐποίει, τὰς τρίβους τοῦ Θεοῦ ἡμῶν, ἄνθρωπος μέν τῇ φύσει, Ἄγγελος δὲ τὸν βίον ὑπάρχων· ἁγνείαν γὰρ παντελῆ, καὶ σωφροσύνην ἀσπασάμενος, εἶχε μὲν τὸ κατὰ φύσιν, ἔφυγε δὲ τὸ παρὰ φύσιν, ὑπὲρ φύσιν ἀγωνισάμενος· Αὐτὸν ἅπαντες πιστοί, ἐν ἀρεταῖς μιμούμενοι, πρεσβεύειν ὑπὲρ ἡμῶν δυσωπήσωμεν, εἰς τὸ σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

 Το παραπάνω κείμενο της Κασσίας μοναχής από την ακολουθία των γενεθλίων του τιμίου Προδρόμου στο δοξαστικό των αποστίχων. 
Μα τι εκπληκτικό κείμενο. Μας μιλάει για την εκπλήρωση των λόγων του προφήτου Ησαΐα στην γέννηση, στο πρόσωπο του Αγίου Ιωάννου. 
 Πόσο σπουδαία προσωπικότητα ώστε Ο Θεός να μιλήσει, δια στόματος των προφητών, για την ζωή και την δράση του. Οι προφήτες μιλούσαν πάντοτε για πρόσωπα και γεγονότα που θα οδηγήσουν στην Σωτηρία του ανθρώπου. Ναι αυτό ήταν ο Τίμιος Πρόδρομος, μια αιτία Σωτηρίας όλων μας.
 Τα λόγια του κεραυνός κατά της αμαρτίας. 
Η ζωή του κατατρόπωση και συντριβή της ψεύτικης και υλικής ζωής που ζούμε. Είναι απεσταλμένος Άγγελος, πριν την έλευση Του Μεσσία Χριστού. 
Ήρθε να κατασκευάσει τον δρόμο Του. 
Πώς είναι να κατασκευάζεις τον δρόμο του Θεού; αλήθεια πώς είναι η ζωή του ανθρώπου, η ζωή μας, σαν ευαρέστηση του Θεού; η ζωή μας να ευχαριστεί τον Θεό! Αυτό είναι μεγαλείο. 
Να αναπαύετε ο Θεός στη ζωή μας. Η ζωή μας να προσφέρει χαρά στην Αγία Τριάδα. Να πραγματώνεται το θέλημα Του Θεού στην ζωή μας. Παρ' ότι είναι άνθρωπος, ανατρέπει τα πάντα και λειτουργεί ως καλός στρατιώτης. Ως στρατιώτης που βρίσκεται μπροστά από τον Βασιλέα και αποκρούει το κακό, την αμαρτία και ζει. Άνθρωπος στην φύση, Άγγελος στον βίο. Παρόλο που είναι άνθρωπος, σαν εμάς, ζει σαν Άγγελος. Νίκησε κάθε τι φθαρτό και ανθρώπινο. Παντελή αγνεία, τέλεια καθαρότητα. Πώς το πέτυχε; με ολοκληρωτικό δόσιμο Στον Δημιουργό Του. Εμείς...φοβόμαστε να το κάνουμε. Είμαστε λίγο με Τον Θεό, λίγο με τον κόσμο

Από λίγο. Ας είμαστε από πολύ και στον Θεό και στον κόσμο. Το πολύ στον Θεό θα μας γέμιζε αγάπη και θα γινόταν πολύ και για τον κόσμο, τους αδελφούς. Μακαρία κατάσταση.

Δύσκολα αυτά τα επιτεύγματα. Αλλά μας το μαρτυρεί το τροπάριο, ''σωφροσύνην ασπασάμενος''. Ασπάστηκε την σωφροσύνην. Εμείς την αποφεύγουμε, γιατί λέει είναι αιτία για να δεχθούμε εκφοβισμό, είναι πεσιμισμός. Ωχ αδελφέ, μια ζωή την έχουμε. Ποιός ασχολείται με κουλτούρα τώρα. Πολλά τέτοια κυριαρχούν στα μυαλά των ανθρώπων. Δυστυχώς.

Ήταν στην φύση του άνθρωπος σαν εμάς, αλλά οι υπερφυσικοί αγώνες που έκανε, είχαν σαν αποτέλεσμα να ανατρέψει την αμαρτία, η οποία μεταμορφώνει και διαστρέφει την ζωή του ανθρώπου, την κάνει παραφύσει. Τουτέστιν, διαφορετικό από αυτό που έφτιαξε Ο Θεός. Όχι την φύση που έφτιαξε η Αγία Τριάδα.

Αυτόν, τον Τίμιο Πρόδρομο, με αρετές να τον μιμηθούμε. Όχι με γιορτές και πανηγύρια. Με αρετές, με μετάνοια, με καλές πράξεις, με ταπείνωση, με πραότητα, με νηστεία, με εγκράτεια, με αγάπη προς Τον Θεό και τον πλησίον, να τον μιμηθούμε. Τέλος να του ζητήσουμε, με όλη την δύναμη των πνευμόνων μας, να δεηθούμε να μεσολαβήσει Προς Τον Ελεήμων και Φιλάνθρωπο, για την σωτηρία της ψυχής μας. Πράγματι πόσο μεγάλος Άγιος, πόσο μεγάλο μεσίτη προς Τον Θεό, έχουμε!!!
Τις πρεσβείες του και τις μεσιτείες του να έχουμε. Η ζωή μας να ακολουθήσει τα βήματά του.
π. Νικόλαος Παππάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: