ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Όσιος Νέστορας ο Χρονογράφος της Λαύρας των Σπηλαίων

Преподобный Нестор Летописец
Ο Οσιος Νέστωρ έζησε στη σεβάσμια μονή των Σπηλαίων στα χρόνια των μακαρίων πατέρων Αντωνίου καί Θεοδοσίου, καί κατέγραψε με περισσή σοφία τα περιστατικά της μεταφυτεύσεως του μοναχικού βίου από τον "Αθωνα στη Ρωσία. Γεννημένος στο Κίεβο το 1050, ήρθε δεκαεπτά χρονών στην Πετσέρσκαγια, «πόθων τον βίον της ασκήσεως». Την εποχή εκείνη ό όσιος Αντώνιος είχε άποσυρθή καί άσκήτευε απομονωμένος στο σπήλαιο, ενώ ό μακάριος Θεοδόσιος ήταν απασχολημένος με την ανοικοδόμηση της μονής.
Πρίν ακόμη γίνη μοναχός, ό θεοφώτιστος Νέστωρ διδάχτηκε στο ίερό κοινόβιο των οσίων τίς μοναχικές αρετές. Σ' όλες κοπία­ζαν πάντοτε πρώτοι, δίνοντας το παράδειγμα καί στους άλλους α­δελφούς, οί όσιοι πατέρες Αντώνιος καί Θεοδόσιος. Άπ' αυτή την «ίεράν ξυνωρίδα» ό θεσπέσιος νέος με προθυμία καί ταπείνωση  δεχόταν κάθε συμβουλή, πίνοντας αχόρταγα τα θεία νάματα πού άνέβλυζαν από τα δύο φωτισμένα «στόματα του Λόγου».
Μετά τα μακάρια τέλη των οσίων Αντωνίου καί Θεοδοσίου ό ίερός Νέστωρ, πού με τη βιοτή καί την πολιτεία του είχε δείξει πώς ήταν ήδη δόκιμος σε κάθε αρετή, αξιώθηκε να λαβή από τα χέρια του ηγουμένου οσίου Στεφάνου το άγιο μοναχικό σχήμα. Αργότε­ρα τιμήθηκε καί με τον πρώτο βαθμό της ίερωσύνης, χειροτονήθη­κε δηλαδή διάκονος.
Το 1080, ό όσιος συνέγραψε το μαρτύριο των αγίων πρωτο­μαρτύρων Μπόρις καί Γκλέμπ, καθώς καί το βίο του οσίου Θεοδο­σίου.
Εικόνα 2 από 9
Όταν ή αδελφότης της Λαύρας αποφάσισε το 1091 να κάνη την άνακομιδή των τιμίων λειψάνων του οσίου Θεοδοσίου, στο μα­κάριο Νέστορα έλαχε, όπως είδαμε, ή τιμή να τα βρή, μετά από ο­λονύκτιο κοπιαστικό σκάψιμο, καί να είναι αυτόπτης μάρτυρας των μεγάλων θαυμάτων πού συνέβησαν τότε.
Το 1113 έγραψε το περίφημο Χρονικό του, πού περιλαμβά­νει τη ρωσική ιστορία από το 850 ως το 1110.
Ό όσιος, χωρίς να σταματήση ποτέ τη συγγραφή, έκοιμήθη ει­ρηνικά το 1114. Ό Κύριος τον δόξασε κι αυτόν με τάν αφθαρσία του τιμίου λειψάνου του.  
Η μνήμη του τιμάται στις 27 Οκτωβρίου
Πατερικόν των Σπηλαίων του Κιέβου εκδ.Ι.Μ.Παρακλήτου

2 σχόλια:

Karina είπε...

όμορφη παρουσίαση !

Ανώνυμος είπε...

Άκρως Ενδιαφέρον.