ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ με πλήρη εξάρτηση αξιωματικού του Βυζαντινού στρατού(Τοιχογραφία 9ος αιώνας)

  Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ με πλήρη εξάρτηση αξιωματικού του Βυζαντινού στρατού.Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ βρίσκεται σε μια τις θέσεις φύλαξης "πρόκωπον" με την σπάθα του στην θήκη ενώ η ακμή του βλέπει διαγώνια προς τα κάτω έτοιμος να ξιφουλκησει αν χρειαστεί.

  Η τοιχογραφία είχε βρεθεί στην Βασιλική της Παχώρας ( Faras ) από Πολωνούς αρχαιολόγους σε ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή το 1962.

  Η Παχώρας βρίσκεται κοντά στον Νείλο ( κοντά στον δεύτερο καταρράκτη , στα σημερινά σύνορα ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Σουδάν ) ήταν η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Νομπατιας διάδοχο κράτος του Βασιλείου της Νουβίας. Το Βασίλειο της Νομπατιας έγινε χριστιανικό μετά από ιεραποστολή που είχε στείλει ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός ο Μέγας. Ωστόσο υπήρχαν χριστιανοί ιεραπόστολοι πριν την επίσημη ιεραποστολή του Ιουστινιανού.

  Οι εκκλησίες και το παλάτι της Νομπατιας έχει Βυζαντινές επιρροές ενώ έχουν βρεθεί σε αυτό πολλές Ελληνικές επιγραφές καθώς και οι τοιχογραφίες μοιράζονται ανάμεσα στην Βυζαντινή και την Κοπτική τεχνοτροπία.
Σημ. Οι τοιχογραφίες που παρουσιάζουν κατοίκους ή στρατιώτες της Νομπατιας έχουν διαφορετικό εξοπλισμό και ρούχα ενώ παρουσιάζονται ως Νουβιοι και όχι ως λευκοί.

Η τοιχογραφία χρονολογείται ανάμεσα στο 8ο με 9ο μΧ αιώνα και τώρα βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας με κωδικό 149671 ΜΝ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

O Αρχάγγελος Μιχαήλ με πλήρη εξάρτηση αξιωματικού του ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ (!!!!!) στρατού.

υπέροχο!