ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Η Παναγία της Γεροσκήπου, η Οδηγήτρια!


   Το ιερό εικόνισμα της Παναγίας της Γεροσκήπου, μες στην λαμπρότητα των χρυσών επιλογών λουσμένο τόσο στον χιτώνα που φοράει όσο και σε όλον τον χρυσό κάμπο ο οποίος την περιβάλλει, βρίσκεται στο προσκυνητάρι του αρχαιότατου, του 9ου αιώνα κτίσμα, του λευκόχτιστου Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής του χωριού Γεροσκήπου, ο οποίος στεγάζεται 3,5 χιλιόμετρα ανατολικά της υπέροχής μας Πάφου!

   Έργο αγιογραφικό του 15ου αιώνα, αμφιπρόσωπο, αγιογραφημένο δηλαδή κι από τις δυό μεριές του ξύλου, εικονίζει στην μία μεριά την Παναγία μας στον τύπο της Οδηγήτριας να μας οδηγεί με το χέρι Της προς τον Υιό Της και δικό μας σωτήρα, συμβολικά με την κίνηση αυτή μας οδηγεί στον λυτρωτικό ορθόδοξο χριστιανισμό

  Από την άλλη μεριά του αγιογραφημένου ξύλου απεικονίζεται η Σταύρωση του Υιού Της, ως η ένδειξη πως από την αγάπη Του για εμάς και για τη δική μας σωτηρία ψυχής, σταυρώθηκε και αναστήθηκε περνώντας εμάς από την Σταύρωση στην Ανάσταση και στην αιώνια διατήρηση της ζωής και της ψυχής μας!

  Τα πρόσωπα τόσο της Παναγίας Οδηγήτριας όσο και του θείου βρέφους είναι στραμμένα προς τον προσκυνητή και κοιτούν κατάματα ευθεία, ένδειξη πως είναι με όλη τους την ευήκοη προσοχή προς την παράκληση κι επιθυμία του προσκυνητή!
Από τις πιο σπάνιες απεικονίσεις, ο Ιησούς βαστά στο χέρι Του αντί τυλιγμένο ειλητάριο, ανοικτό προς ανάγνωση το Ιερό Ευαγγέλιο!

  Στην κάτω γωνία του ιερού εικονίσματος στέκει με τα χέρια σταυρωτά σε δέηση συμβολικά ό ή η προσκυντής, αναπέμπωντας δέηση εγκάρδια προς την Θεοτόκο![...]

Δέσποινα Αικατερίνης Ανδρέα Τενίζη

Δεν υπάρχουν σχόλια: