ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Έχω μια υπέροχη ιστορία για τον Πατριάρχη Δημήτριο...

Συνέντευξη της Κωνσταντινοπολίτισσας κας Ελπίδας Παπαδοπούλου.

  Έχω μια υπέροχη ιστορία για τον Πατριάρχη Δημήτριο. Ο κος Πέτρος, ο άνθρωπος που ανέφερα νωρίτερα με τις πέντε αδελφές, γνώριζε μια λαϊκή ασκητική γυναίκα που ονομαζόταν κα Βασιλική. Ήταν πολύ φτωχή και εκείνος την υποστήριζε. Στην γειτονιά των Ταταύλων, στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, οι Έλληνες αποφάσισαν να κάνουν την εκκλησία να φαίνεται απλούστερη αφαιρώντας μερικές από τα παλιές καπνισμένες εικόνες από τους τοίχους. Τις φύλαξαν στο υπόγειο.

  Μια μέρα, η κα Βασιλική είπε στον κο Πέτρο: "Πες στους ιερείς της εκκλησίας ότι η Παναγία κλαίει επειδή μια συγκεκριμένη εικόνα της μεταφέρθηκε στο υπόγειο". Περιέγραψε την εικόνα. 
Ο κύριος Πέτρος είπε: "κα Βασιλική, πώς θα πω στους ιερείς ένα τέτοιο πράγμα; Θα με περάσουν για τρελό. Υπάρχουν εκατοντάδες εικόνες στο υπόγειο. Ακόμα κι αν με πιστέψουν, γιατί τη συγκεκριμένη εικόνα;".



  Εκείνη όμως επέμενε, και έτσι πήγε στους ιερείς μετά από μια λειτουργία και τους το είπε. Όπως ακριβώς περίμενε, τον κορόιδευαν όλοι εκτός από τον φίλο του, τον νεαρό π. Δημήτρη, ο οποίος κατέβηκε στο υπόγειο, βρήκε την
εικόνα και την έβαλε πίσω στον τοίχο.
Όταν το άκουσε αυτό η κα Βασιλική, προφήτευσε: 
"Ο ιερέας που το έκανε αυτό θα έχει τη μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να έχει άνθρωπος στη γη", εννοώντας ότι θα γίνει Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο Κύριος Πέτρος γέλασε δυνατά και είπε:
"κα Βασιλική, ξέρεις για ποιον μιλάς; Ξέρεις σε τι είναι καλός ο Δημήτρης στην ενορία;
'Δημήτρη, τράβα το τραπέζι εδώ πέρα.
'Δημήτρη, κλείσε τα φώτα'.
'Δημήτρη, πήγαινε το κουτί στο αυτοκίνητο' ... είναι ένας κανένας."
Η Βασιλική είπε: "κ. Πέτρο, θα δεις".

 Ο κος Πέτρος το είπε στον π. Δημήτριο, ο οποίος γέλασε και απάντησε: "Η καημενούλα, από τη χαρά της που έβαλα την εικόνα πίσω, λέει ανοησίες".
Χρόνια αργότερα, όταν ο π. Δημήτριος έγινε όντως πατριάρχης και ήρθε στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη, ο κος Πέτρος πήγε να τον δει. Τον περίμενε μαζί με πολλούς άλλους σε μια αίθουσα στον κάτω όροφο, αλλά όταν ο πατριάρχης είδε το όνομα του κου Πέτρου στον κατάλογο των ανθρώπων που περίμεναν, ήταν τόσο χαρούμενος που έφυγε από το δωμάτιο και πήγε να τον αναζητήσει.

Από το Road to Emmaus Journal, τεύχος 26.

Δεν υπάρχουν σχόλια: