ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

To εικονογραφικό θέμα του τροχού του ανθρώπινου βίου και του δένδρου της ζωής

                           
Τo Aρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών μοιράζεται με το κοινό τις αρχαιολογικές εκπαιδευτικές ταινίες παραγωγής του. Στο δίαυλο Α.Ι.Μ.Θ.Σ. Βιντεοθήκη στο YouTube (http://www.youtube.com/user/AIMTHS), οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να δουν αρχαιολογικές ταινίες παραγωγής 2010-13.

   Μια εκ των εκπαιδευτικών ταινιών είναι για το τροχό του ανθρώπινου βίου με αφορμή την εικονογράφηση του στον Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Προδρόμου στη συνοικία Απόζαρι της Καστοριάς.
To εικονογραφικό θέμα του τροχού του ανθρώπινου βίου και του δένδρου της ζωής απαντάται σε αρχαιοελληνικές πηγές, βυζαντινές και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, αναφέρεται επίσης σε φιλολογικές πηγές και στη δυτική τέχνη. Ο διδακτικός χαρακτήρας του θέματος είναι προφανής και περιγράφεται από τον Διονύσιο εκ Φουρνά τον 18ο αι.


  Επίσης στην υπέροχη βυζαντινή Εκκλησία των Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου,στη δεξιά πλευρά του Νάρθηκα βλέπουμε μία σπάνια τοιχογραφία: Πρόκειται για τον «Τροχό της ζωής του ανθρώπου» που αναφέρεται και ως τροχός της τύχης ή Rota Fortunae.[Περισσότερα ΕΔΩ]


Αλλά και στον ναό της St Mary in Kempley, Gloucestershire,(1130),συναντούμε τοιχογραφία του 12ου αιώνα με θέμα τον ''Τροχό της Ζωής''

Δεν υπάρχουν σχόλια: