ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Άγιος ιερομάρτυς Σατουρνίνος επίσκοπος Τουλούζης Γαλλίας(+29 Νοεμβρίου)

 O άγιος Σατουρνίνος είχε ελληνική καταγωγή, ήταν ένας από τους επτά ιερούς ιεραπόστολους που έστειλε η εκκλησία της Ρώμης για να κηρύξει τον Χριστό στη Γαλατία/Γαλλία επί βασιλείας του Δεκίου. 


 Όταν οι ιεραπόστολοι έφτασαν στην Arl , ο Σατουρνίνος συνέχισε στην νοτιοδυτική Γαλλία, φθάνοντας μέχρι τα ισπανικά σύνορα. Στην Carcassonne συνελήφθη φυλακίσθηκε και απελευθερώθηκε με την θαυμαστή επέμβαση ενός αγγέλου. Συνέχισε την ιεραποστολή του στην πόλη της Τουλούζης όπου κήρυξε, και ίδρυσε εκκλησία. Θεράπευσε πολλούς άρρωστους και τους λεπρούς μόνο με το σημείο του σταυρού.
Αφήνοντας την άγιο Παπούλο στη Τουλούζη, πήγε στην Ισπανία και κήρυξε στο Pampelyun και το Tolède. Επιστρέφοντας στην Τουλούζη μετά το μαρτύριο του Αγίου Παπούλου, ο Άγιος Σατουρνίνος κατόρθωσε με τη χάρη του Θεού να σταματήσει να λειτουργεί ένας ειδωλολατρικός ναός και οι ιερείς των ειδώλων να μείνουν άλαλοι, παρά τις προσευχές των ειδωλολατρών και τις θυσίες.
Οι ειδωλολάτρες αναστατωμένοι για αυτό το γεγονός, προετοιμάστηκαν να θυσιάσουν ένα ταύρο στο Καπιτώλιο, όταν ο Σατουρνίνος που πήγε στο σημείο αναγνωρίστηκε από το πλήθος και κάποιος φώναξε:
 ‘’Αυτός είναι ο εχθρός της θρησκείας μας, αυτός που καταστρέψε τους ναούς μας, αυτός που καταδικάζει τους θεούς μας και τους αποκαλεί δαίμονες. Ας εκδικηθούμε για την προσβολή που έκανε τους θεούς μας’’.
Ενώ, οι ακόλουθοι του αγίου έφυγαν, ο Σατουρνίνος διατηρώντας την ηρεμία του, απάντησε: ‘’Γνωρίζω μόνο έναν πραγματικό Θεό. Πώς θέλετε να φοβάμαι τους φανταστικούς σας θεούς’’


Τότε το πλήθος έπιασε τον Σατουρνίνο, του έδεσαν τα πόδια με ένα σχοινί σε έναν άγριο ταύρο, ο οποίος, κεντρισμένος, άρχισε να τρέχει, με αποτέλεσμα από τα πρώτα βήματα να σπάσει το κεφάλι του αγίου. Στη συνέχεια, το ζώο, συνεχίζοντας το τρέξιμο στους δρόμους της πόλης, το σώμα του διαλύθηκε, σύροντάς το μέχρι να σπάσει το σχοινί. 
Γοτθικός Ναός στο μέρος που μαρτύρησε ο Άγιος Σατουρνίνος
“Notre Dame du Taur“ (Our Lady of the Bull)

Παρά τον κίνδυνο, δύο φτωχές χριστιανές γυναίκες ήρθαν και έβαλαν το σώμα του αγίου σε ένα ξύλινο φέρετρο και το έθαψαν εκεί κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: