ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020

Η αίθουσα του θρόνου (Thronsaal) στο κάστρο Neuschwanstein στη Βαυαρία.Όχι δεν είναι κάποια βυζαντινή εκκλησία. Είναι η αίθουσα του θρόνου (Thronsaal) στο κάστρο Neuschwanstein στη Βαυαρία. 
Ο τελευταίος βασιλιάς Λουδοβίκος ήθελε να μοιάζει με την Αγία Σοφία και τη βασιλική του Αγ. Μάρκου - που και αυτή ήταν μίμηση του ναού των Αγ. Αποστόλων στην Κων/πολη. Καταφεύγουμε πάλι στη Δύση για να ρίξουμε μία κλεφτή ματιά στη λάμψη της Αυτοκρατορίας.


 Το κάστρο χτίσθηκε το 1869-1886, όταν ακόμα η ανακαίνιση της Αγ. Σοφίας από τους αδελφούς Fossari το 1849 ήταν νωπή, όπως και οι πίνακες που παρήγαγαν από την (πιο) αυθεντική της μορφή. Η επόμενη "ανακαίνιση" τελείωσε το 1895 από τον Σουλτάνο Αβδούλ-Χαμίτ. Οι διαδοχικές ανακαινίσεις απέκρυψαν ή και κατέστρεψαν αυθεντικά τμήματα και ανέδειξαν και συντήρησαν κάποια "ακίνδυνα" ή συμβατά. Σε άλλες περιπτώσεις ήταν εντελώς νέα· όπως τα ψηφιδωτά των παρακείμενων στοών και το κόκκινο χρώμα με την ανακαίνιση του 1895 που καλύπτει την, μέχρι τότε, αυθεντική λευκή εμφάνιση με στρώσεις από ερυθρόχροους και αλλόχροους λίθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: