ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

O Καθεδρικός ναός της Παναγίας του Καζάν-Aγία Πετρούπολη


O Καθεδρικός ναός της Παναγίας του Καζάν βρίσκεται στην  Λεωφόρο Νέρα,έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης.

 Σχεδιάστηκε και χτίστηκε από τον  αρχιτέκτονα Αντρέι Νικηφόροβιτς Βορονίκιν μεταξύ των ετών 1801-1818 μετά από απόφαση του αυτοκράτορα Παύλου του Α΄να χτίσει έναν καθεδρικό Ναό έχοντας ως τρότυπο τον Άγιο Πέτρο της Ρώμης.
 Έχει μήκος 69 μέτρα,πλάτος 56,7 μέτρα και συνολικό ύψος 71,5 μέτρα.Σε αυτό το μέρος υπήρχε πρώτα ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στο Γενέθλιο της Θεοτόκου.


 Παρότι το αρχιτεκτονικό της στυλ είναι ξένο προς την ρωσική παράδοση,την έχτισαν μόνο ρώσοι μάστορες.
Το 1812 έφεραν στον ναό αυτά τα λάφυρα που πήραν οι Ρώσοι κατα τον Ρωσο-Γαλλικό πόλεμο του 1812-1814.Ανάμεσα σε αυτά βρισκόνταν και πολλά ασημένια αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί το τέμπλο

Το 1813,στο εσωτερικό του Ναού θάφτηκε ο Ρώσος στρατιωτικός, αρχιστράτηγος (από το 1812), κόμης (από το 1812) και ήρωας του Πατριωτικού Πολέμου του 1812,Μιχαήλ Κουζούτωβ.


  Το 1932 οι σοβιετικές κομμουνιστικές αρχές μετέτρεψαν τον ναό σε «Μουσείο Ιστορίας της θρησκείας και αθεϊσμού


Ο καθεδρικός Ναός ανακαινήστηκε και εγκαινιάστηκε ξανά το 1998.Στον ναό βρίσκεται μία θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Καζάν(ΕΔΩ). Άνθρωποι απ'όλη την Ρωσία έρχονται να την προσκυνήσουν.


 Επίσης σε αυτόν τον ναό είχαν κρύψει κατά την κομμουνιστική περίοδο τα ιερά λείψανα του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ(Η κλοπή και θαυμαστή επανεύρεση του λειψάνου του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ!) και τα οποία βρέθηκαν στις 11 Ιανουαρίου 1991.

Δεν υπάρχουν σχόλια: