ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Ο ναός της Παναγίας των Παλατίων ή Παναγία Παραμυθία στην Πόλη


 Ο ναός της Παναγίας των Παλατίων ή Παναγία Παραμυθία έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία μιας και εκεί στεγάστηκε ο Πατριαρχικός Ναός το 1587 ενώ σ αυτόν το ναό ανακηρύχθηκε το αυτοκέφαλο της Ρωσικής Εκκλησίας (1589). Στο παρελθόν, εκεί τελούνταν επίσης και οι στέψεις των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας.

 Όλη η περιοχή γύρο από την εκκλησία όπως και η ίδια ήταν κάποτε ιδιοκτησία των ηγεμόνων της Βλαχιάς. Γύρο εκεί ήταν κτισμένα τα παλάτια τους, τα «Σαράγια της Βλαχίας», γι’αυτό και η εκκλησία έγινε ευρύτερα γνώστη ως Βλάχ Σαράι.

 Εκεί εκκλησιάζονταν Γκίκες, Σούτσοι και Καντακουζηνοί. Άνθρωποι πανίσχυροι σαν τον Μιχαήλ Καντακουζηνό τον «Σεϊτάνογλου».

 Η μεγάλη ιστορία της εκκλησιάς είναι τραγική, με συνεχείς καταστροφές και αναστηλώσεις. Το 1640 κατακαίγεται κι αργότερα, το 1729, καταστρέφεται πάλι από την φωτιά. Ανοικοδομείται το 1730 και, σαν από θαύμα, διασώζεται από άλλη πυρκαγιά στα τέλη του 18ου αιώνα. Στα μέσα του 19ου ανοικοδομείται εκ νέου γιὰ να καταστραφή ολοσχερώς, πάλι από πυρκαγιά, το 1970.

Δείτε όλη την παρουσίαση εδώ: Παναγια Παραμυθία

Δεν υπάρχουν σχόλια: