ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Θυμάμαι, δεκαετίες πριν όταν είχα πρωτοδιαβάσει την Κλίμακα του αγίου Ιωάννη του Σιναϊτη...


  Θυμάμαι, δεκαετίες πριν όταν είχα πρωτοδιαβάσει την Κλίμακα του αγίου Ιωάννη του Σιναϊτη μου'χε προκύψει μεγάλη αντίδραση. Το είχα θεωρήσει κείμενο πολύ σκληρό. Απάνθρωπο σχεδόν. Το είχα δει ως ένα κείμενο που γεμίζει τον άνθρωπο με ενοχές. Και είναι μια αντίδραση που έχει προκύψει και σε άλλους. Tο έχω ακούσει -και συνεχίζω κατά καιρούς- να το ακούω από διάφορους.

  Τώρα, βέβαια, που την ξαναδιαβάζω αντιλαμβάνομαι το πόσο μεγάλο λάθος είχα κάνει στην αξιολόγησή μου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοφό κείμενο. Τέτοιο που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εντύπωση που μου είχε προκληθεί λόγω της πνευματικής νηπιότητας των καιρών που το είχα πρωτοδιαβάσει. (1)

 Τι με είχε κάνει, τότε, να βγάλω ένα τόσο αρνητικό συμπέρασμα όμως; Η απάντηση είναι απλή (και γι'αυτό εξαιρετικά δυσδιάκριτη για όσους έχουν μπερδεμένο νου): Το ότι αδυνατούσα, μέσα στην πνευματική ανωριμότητα και άγνοια μου, να συνυπολογίσω τον παράγοντα της χάρης του Θεού. Να αντιληφθώ, δηλαδή, πως τα ''σκαλοπάτια'' κάθαρσης που αναφέρει ο άνθρωπος αυτός δεν είναι προϊόν ''κατορθωμάτων''. Είναι τα όσα προκύπτουν όταν ο άνθρωπος εμβαπτίζεται στην χάρη του Θεού
Εμβάπτιση που ξεκινάει με την εκ μέρους μας επίγνωση, ακριβώς, του ότι δεν είναι κατορθώματα και πως είναι εντελώς μάταιο να προσπαθήσει να τα πετύχει κανείς δι'ιδίων πειθαρχιών και προσπαθειών.

  Η Κλίμακα, λοιπόν, δεν είναι ένα έργο ''προτροπής'' αλλά ένας ''μετρητής'' που μας δείχνει το κατά πόσο βρισκόμαστε ή όχι εμβαπτισμένοι στην χάρη του Θεού. Είναι ένας ''μετρητής'' επίγνωσης δηλαδή. Καίρια αναγκαίος. Διότι δια μέσου τέτοιων ''μετρητών'' λαμβάνουμε γνώση του που βρισκόμαστε στα της υπαρξιακής μας ωρίμανσης. Επίγνωση που μας ''ξυπνάε'ι' ως προς την ανημποριά μας, μας κάνει να καταφεύγουμε στο έλος του Θεού, να δεχόμαστε την χάρη Του και έτσι να ''προχωράμε'', να ανεβαίνουμε τα 'σκαλοπάτια' της 'Κλίμακας'.

1. Είχαν πολύ δίκιο οι έμπειροι γέροντες στο Άγιον Όρος που μας έλεγαν, τότε που το πρωτοεπισκεπτόμασταν, να αποφεύγουμε στα πρώτα βήματα της εν Θεώ πορείας μας να διαβάζουμε τέτοια κείμενα. Διότι θα τα παρερμηνεύαμε, θα τα αξιολογούσαμε δια μέσου στερημένων της χάριτος του Θεού αξιολογικών κριτηρίων και θα οδηγούμασταν σε εντελώς εσφαλμένες κρίσεις σε σχέση με τα όσα λένε.
2. Αποκάλυψη 21.5

Δεν υπάρχουν σχόλια: