ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Άπλωσε τα δύο χέρια του ο Θεός, τους δύο ισαποστόλους, και αγκάλιασε όλη την ανθρωπότητα...

Ερανίσματα από ομιλίες του μακαριστού πατρός Ανανία Κουστένη

  Κι έκαμε ο Μέγας Κωνσταντίνος την Α’ οικουμενική Σύνοδο. Και ο άγιος Θεοφάνης ο ομολογητής και χρονογράφος λέει πως το Σύμβολο της πίστεως το είχε συντάξει πριν ο Μ. Κωνσταντίνος με τη Θεία φώτιση. Οι Πατέρες το επικύρωσαν.
Κι έλεγε ο άγιος Πορφύριος: «Τι είναι αυτό το Σύμβολο! Τι ελληνικά είναι αυτά! Τι δόγματα. Τι διατυπώσεις, τι μεγαλείο!» Κι έλεγε πολλές φορές μόνος του το πιστεύω, σαν παιδάκι που το μαθαίνει.

  Ο Μέγας Κωνσταντίνος άλλαξε τον ρουν της ιστορίας και της ανθρωπότητας. Επί 1000 τόσα χρόνια γλύτωσε η ανθρωπότητα με την Βυζαντινή αυτοκρατορία από την βαρβαρότητα. Όταν έπεσε η Πόλη, έκλαιγαν όλοι, διότι ήταν αυτή το μάτι της Ανατολής. Της Χριστιανοσύνης. Γι αυτό, θα ‘ρθει καιρός που ο Θεούλης θα μας τη δώσει πίσω. Γιατί είναι ελληνική. Είναι η πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Του πατέρα όλου του κόσμου. Τώρα «μας ξεδόντιασαν» καθώς έλεγε ο άγιος Παΐσιος. Βρε, άμα πει ο Θεούλης, βάνει όλους τους βλάκες της γης και μας τη δίνουν. Γιατί κάποτε τα κλοπιμαία επιστρέφονται. (όχι γιατί το αξίζουμε), αλλά γιατί δεν είναι δικιά τους και το ξέρουν.

  Ο Μ. Κωνσταντίνος έκανε το διάταγμα των Μεδιολάνων. Κατοχύρωσε τα φυσικά δικαιώματα του ανθρώπου, νομικά και αυτοκρατορικά. Και την ανεξιθρησκεία. Για όλο τον κόσμο. Ήταν πατέρας όλων, πλανητάρχης! Είναι Μέγας και ισαπόστολος. Μαζί με την μητέρα του Ελένη είναι τα δύο χέρια του Θεού. Το λέει ο άγιος Νεκτάριος. Άπλωσε τα δύο χέρια του ο Θεός, τους δύο Ισαποστόλους, και αγκάλιασε όλη την ανθρωπότητα και την έβγαλε από την πλάνη και τη σύγχυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: