ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

«Η Παναγία η Χρυσαϊφυλιώτισσα»


«Η Παναγία η Χρυσαϊφυλιώτισσα»
Αγίας Φυλάξεως Λεμεσού

«Ὡς τεκοῦσα τῶν πάντων ποιητήν, Παναμώμητε, εἴληφας τῆς Θείας Τριάδος, δευτερεία ὡς ἔπρεπε.
Διό τούς τήν σήν πάναγνον μορφήν, τιμώντας ἁγιάζεις μυστικῶς, προσιόντας τῷ παρόντι ναῶ Σεμνή, πλουτοῦντα τήν εἰκόνα σου.
Ὅθεν βοῶμεν σοί πιστῶς νῆσον τῆς Κύπρου φύλαττε, καί εὐλαβεῖς Λεμεσηνούς, ὤ Χρυσαϊφυλιώτισσα»

  Επιβλητική κι αρχόντισσα δεσπόζει αγέρωχη η Θεοτόκος στο ιερό εικόνισμά Της, με το Θεοτοκονύμιο « Παναγία η Αγία Φύλαξη» ευδιάκριτο να πλαισιώνει το φωτοστέφανό Της, στο αγιογραφημένο έργο του 16ου αιώνα. Βρεφοκρατώντας γλυκά το σπλάχνο Της, εικονίζεται στο γνωστό βυζαντινό τύπο της Παναγίας οδηγήτριας, φέροντας το χέρι Της δεικτικό προς το θείο βρέφος, εμάς να οδηγεί κοντά Του!
Στραμμένο το θείο βρέφος προς τη μητέρα του, ανταποκρίνεται στην παρότρυνσή Της κι ευλογεί με το δεξί του χέρι εμάς τους προσκυνητές, βαστώντας κλειστό ειλητάριο μες το αριστερό του χέρι!

  Το Θεοτοκονύμιό Της, ως «Χρυσαϊφυλιώτισσα», χρυσή φύλακας, έχει την αφετηρία του βασισμένη στην παρουσία της Παναγίας μας ως φύλακα του Ισαάκιου Κομνηνού μα και της πόλης του όταν αυτός διοικούσε το νησί στα έτη (1184 – 1191), οποίος προκειμένου να ευχαριστήσει την Παναγία μας για την προστατευτική της παρουσία, να μην επιτρέπει να λεηλατηθεί ο τόπος από τούρκους ή άλλους εισβολείς, σχεδίασε και έκοψε νομίσματα τα οποία εικόνιζαν τη Θεοτόκο να τον προστατεύει.

  Η παλαιά τότε εκκλησία η οποία ήταν αφιερωμένη στην Παναγία Αγία Φύλαξη, αποτελεί πια το θεμέλιο οικοδόμημα της μεταγενέστερα τωρινής η οποία ανεγέρθηκε το 1968 αφιερωμένη στα Εισόδεια της Θεοτόκου κι ως εκ τούτου εορτάζεται στις 21 Νοεμβρίου

Αγία Φύλα, σε μια συντομογραφία του Θεοτοκονυμίου τούτου, δόθηκε ως τοπονύμιο, στον τόπο, οδονύμιο στη μακρά Λεωφόρο, στον κυκλικό κόμβο επάνω στον πολύβουο 
αυτοκινητόδρομο της Λεμεσού.

Η Λεωφόρος Αγίας Φυλάξεως ενώνει την ομόνυμη ενορία με το κέντρο της πόλης και τον ιστορικό πυρήνα της Αγίας Φύλας ο οποίος διατηρεί ανόθευτο το γραφικό χαρακτήρα παραδοσιακών χωριών της Κύπρου.

Να μας χρυσοφυλάσσει η Μάνα Παναγιά!
Είθε και Γένοιτο Φύλαξη Αγία να μεσολαβεί η Χρυσαϊφυλιώτισσά μας Παναγία κι είθε από κάθε λεηλάτη, τον τόπο μας κι εμάς να προστατεύει

Δεν υπάρχουν σχόλια: