ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Σαν σήμερα, 22 Μαΐου 1825, δολοφονείται η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα


  Σαν σήμερα, 22 Μαΐου 1825, δολοφονείται η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Η Καπετάνισσα πέφτει νεκρή από Σπετσιώτικο βόλι, στο σπίτι του πρώτου άντρα της, Δημητρίου Γιάννουζα λίγες μέρες πριν ξεκινήσει για το Ναύπλιο για να συναντηθεί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και από κοινού να πολεμήσουν και πάλι κατά του Ιμπραήμ μετά τον θάνατο του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι.

  Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα δολοφονήθηκε νωρίς το βράδυ της 22ας Μαΐου 1825 στο σπίτι της Κουνουπίτσας (κληρονομιά από Δημ. Γιάννουζα). Πυροβολήθηκε με πιστόλα από τη βορινή αυλή του κήπου του σπιτιού, όταν προσκληθείσα και προκληθείσα από τον ετεροθαλή αδελφό της και γαμπρό των Κού­τσηδων Μανώλη Δημ. Ορλώφ να δώσει εξηγήσεις για την απαγωγή της κόρης του Χριστόδουλου Κούτση Ευγενίας από τον γιο της Γεώργιο Γιάννουζα, πρόβαλε στο ακραίο αριστερό παράθυρο της βορινής πλευράς του σπιτιού. 

 Τη μοιραία πιστολιά έριξε, πιθανότατα, ο αδελφός της Ευγενίας , Ιωάννης Χριστ. Κούτσης. Το βόλι την χτυπά στο μέτωπο και την αφήνει αμέσως νεκρή.
  Πεθαίνει μ’ έναν τόσο άδοξο θάνατο. Εκείνη που αψήφησε τα εχθρικά βόλια, τους μύδρους και τις κανονιές στην πολιορκία του Ναυπλίου και της Μονεμβασιάς, χάνεται από βόλι σπετσιώτικο. 
 Ο δράστης συλλαμβάνεται και φυλακίζεται προσωρινά στο Ναύπλιο, αλλά δίκη δεν έγινε ποτέ. Κατά τον Μιχαήλ της Ελλάδος, ερευνητή της ζωής της Μπουμπουλίνας, δίκη έγινε αλλά ο Ι. Κούτσης αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών, γεγονός πάντως είναι οτι το 1834, βρίσκεται ελεύθερος στις Σπέτσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: