ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Μια μέρα θα το μετανιώσουμε πικρά που τους μαθαίνουμε τώρα να πολεμούν και να μας σκοτώνουν



  Οι κομμουνιστές της Ισπανίας στον εμφύλιο είχαν έναν Δεκάλογο (λογικά την περίοδο της επίθεσης των Φασιστών στην Μαδρίτη). 
Μεταξύ αυτών η εντολή 6 γράφει "Αρνήσου να παραδώσεις την γυναίκα σου στους Μαροκηνούς", ενώ η 9η "Διώξε από την πατρίδα τους άγριους Μαροκινούς".
Τις εντολές αυτές σκεφτόταν ο Καζαντζάκης στην Μαδρίτη, όταν κάποιοι στιγμή Μαροκινοί βρίσκονταν δίπλα του. 

Γράφει, "Τα μάτια τους έκαιγαν από ανείπωτη λαχτάρα. Έβλεπαν τον Παράδεισο, μιαν πλούσια πολιτεία γεμάτη χρυσαφικά, μεταξωτά, γυναίκες και άπιστους σκοτωμένους...".

Στο μεταξύ, ο Καζαντζάκης είχε ρωτήσει κάποτε έναν αξιωματικό Φασίστα:
 "Δεν είναι επικίνδυνο να μαθαίνετε στους Μαροκινούς να σκοτώνουν Ισπανούς;".
"Είναι οι καλύτεροι μας στρατιώτες...", απάντησε εκείνος, και άλλα που δεν γράφω τώρα. Τι σκέφτηκε τώρα ο Καζαντζάκης μετά από αυτή την απάντηση;
"Δεν είπα τίποτα. Μια μέρα θα το μετανιώσουμε πικρά που τους μαθαίνουμε τώρα να πολεμούν και να μας σκοτώνουν. Για την άμεση ανάγκη θυσιάζουμε το μελλούμενο. Μια μέρα, όλες τούτες οι δυνατές ακόμη, αξεθύμαστες ράτσες θα πέσουν απάνω μας, μα κανένας σήμερα δεν το προσέχει. Και χαιρόμουν έτσι να βλέπω έναν ιστορικό νόμο -την κάθοδο των βαρβάρων- να προχωράει ανήλεος, να ανοίγει δρόμο, να του ανοίγουμε δρόμο και να κατασκηνώνει ανάμεσα μας. Και κανένας να μην το βλέπει".

3 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Δεν καταλαβαινω γιατί κάνετε αναφορά σε αυτόν τον συγγραφέα που έγραψε τόσο βλάσφημα πράγματα για τον Χριστό!Ανηκουστο!Απλα ανήκουστο για ορθόδοξο ιστολόγιο.

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Το διαβάσατε;.Αν ναι γιατί το διαβασατε αφού είδατε την φωτογραφία.Εαν όχι,τότε πως εκφερετε γνωμη;

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Η αλήθεια είναι ότι είχα ανησυχησει.Αργουσε να έλθει κάποιο παρόμοιο σχολιο