Τότε που Πολιτικοί και Ψευτοεπιστήμονες βλασφημούσαν λέγοντας ότι Μολύνει η Θεία Κοινωνία και συλλάμβαναν όποιους Ιερείς κοινωνούσαν το Ποίμνιο τους. Αυτή η Βλασφημία στο Σώμα και το Αίμα του Χριστού για πρώτη φορά ειπώθηκε επίσημα από την Πολιτεία και δυστυχώς έλαχε στη γενιά μας.
Τότε που οι Ιεράρχες (πλην ελαχίστων) μας έλεγαν κάντε μόνοι σας Προσευχή στο σπίτι σας, ας μην Κοινωνήσετε, δεν πειράζει που δεν θα συμμετέχετε για μήνες στην Αναίμακτη Θυσία, δεχόμενοι έτσι Παθητικά τον παραπάνω ισχυρισμό!!!
"Εξόδου το Ανάγνωσμα.
Λόγω εγκλεισμού και λόγω Πάσχα διαβάζω τα πέντε πρώτα βιβλία της Αγίας Γραφής, την λεγομένη ''Πεντάτευχο του Μωϋσέως''. Ένας πολύτιμος θησαυρός κάθε Χριστιανού με διαχρονικά πνευματικά μαθήματα και μεγάλες αλήθειες.
Διαβάζοντας λοιπόν το δεύτερο βιβλίο, την Έξοδο το κατ΄εξοχήν βιβλίο που προεικονίζει το Χριστιανικό Πάσχα, παρατήρησα κάτι που άλλες φορές ίσως το διάβαζα πιο επιφανειακά.
Μου έκανε εντύπωση γιατί αν και έχουν περάσει 3.500 χρόνια από τότε, διαπίστωσα ότι οι Μεθοδείες του Πονηρού μένουν οι ίδιες στον πόλεμο κατά των πιστών, των Ιουδαίων τότε, των Χριστιανών σήμερα.
Ο τσομπάνος Μωϋσής λοιπόν λαβαίνει εντολή από τον Θεό στη φλεγόμενη βάτο να παρουσιαστεί στον πανίσχυρο Φαραώ της Αιγύπτου και εκ μέρους όλων των σκλαβωμένων Εβραίων να του πει ''Κύριος ο Θεός, μας καλεί να πορευθούμε οδόν τριών ημερών στην έρημο για να θυσιάσουμε σε Αυτόν, μήποτε μας συναντήσει θάνατος ή φονευτούμε''. Ζήτησαν δηλαδή να πάνε στην έρημο να λατρεύσουν τον Θεό τους.
Η απάντηση του Φαραώ ήταν ''Μην ξεσηκώνετε τον λαό και κοιτάξτε τις δουλειές σας''.
Μάλιστα από εκείνη την ημέρα δίνει στους σκλαβωμένους Ιουδαίους διπλή δουλειά για να μην έχουν χρόνο να σκέφτονται πολλά. Αυτοί αγανάκτησαν και τα έβαλαν με τον Μωϋσή.
Ξαναπαρουσιάζεται ο Μωϋσής στον Φαραώ με τον αδελφό του, ακολουθούν τα γνωστά θαύματα με τον Ααρών και αρχίζουν οι Δέκα Πληγές από τον Θεό κατά της Αιγύπτου.
Ο Φαραώ μέχρι και την Τρίτη Πληγή δεν δέχεται κουβέντα για το αίτημα του Μωϋσή. Τις θεωρούσε τυχαίες.
Στην Τέταρτη Πληγή αρχίζει και το συζητά και προτείνει δικές του λύσεις. Σε αυτές υπάρχουν μεγάλα διαχρονικά μηνύματα και μαθήματα.
Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας η Αίγυπτος συμβολίζει τον Κόσμο της Αμαρτίας και ο Φαραώ συμβολίζει τον Άρχοντα του Κόσμου αυτού, δηλαδή τον Διάβολο.
Η πρώτη πρόταση που κάνει στον Μωϋσή για το θέμα της Λατρείας του Θεού τους είναι ''Λατρεύστε και θυσιάστε στον Κύριο τον Θεό σας σε αυτή εδώ την γη'' δηλαδή μέσα στην Αίγυπτο.
Ο Μωϋσής αρνείται και του λέει ''Θα βδελυχθούν και θα αποστραφούν οι Αιγύπτιοι τον τρόπο με τον οποίο εμείς θα λατρέψουμε και θα θυσιάσουμε στον Θεό και θα μας λιθοβολίσουν''.
Η πρώτη μεγάλη αλήθεια. Ο Κόσμος της Αμαρτίας βδελύσσεται, αποστρέφεται και πετροβολά με τα λόγια του την όλη Χριστιανική Πίστη και Λατρεία. Πόσα ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά;
Και μια άλλη παγίδα κρύβεται στην πρόταση του. Η συναναστροφή και τα λόγια των Αιγυπτίων, η απιστία τους, η κάθε είδους αμαρτία τους, θα έφερναν χλιαρότητα στους πιστούς και σε λίγο ή θα απομακρυνόταν από την Πίστη ή θα έριχναν νερό στο κρασί τους. Θα έβαζαν το πνεύμα των Αιγυπτίων στη Ζωή και στη Σκέψη τους. Γιατί να μην γίνουμε και εμείς σύγχρονοι, με τα πολυτελή ενδύματα μας, με την σύγχρονη μουσική στη Λατρεία μας, με λιγότερη ώρα τέλος πάντων για τον Θεό.
Να κάνουμε και εμείς την ανέμελη ζωή των Αιγυπτίων.
Έρχεται άλλη πληγή φόβος και τρόμος στην Αίγυπτο, ξανακαλεί ο Φαραώ τον Μωϋσή να διαπραγματευτούν το αίτημα. Του προτείνει τώρα ''Ναι, πηγαίνετε να λατρεύστε τον Θεό σας, αλλά όχι πολύ μακριά, κοντά στην Αίγυπτο''.
Όχι, απαντά ο Μωϋσής, οδόν τριών ημερών μας είπε ο Θεός μας. Βλέπει ξανά την παγίδα και την πονηριά του Πονηρού. Τα ίδια παραπάνω αποτελέσματα θα είχε ίσως σε λίγο αργότερο χρόνο, αφού δυό βήματα θα ήταν έξω από την Αίγυπτο.
Δεύτερη παγίδα Πτώσης, για τους Χριστιανούς που έχουν το ένα πόδι στην Εκκλησία και το άλλο στο πνεύμα του Κόσμου. Δεν μπορείς δυο κυρίους να δουλέψεις είπε ο Χριστός, ή τον ένα θα αγαπήσεις ή τον άλλο θα μισήσεις.
Αμετάπιστος ο Φαραώ και έρχεται άλλη φοβερή πληγή στην Αίγυπτο. Ξανακαλεί για διαπραγματεύσεις τον Μωϋσή ''Πηγαίνετε εσείς να λατρεύσετε τον Θεό στην έρημο, αλλά τα παιδιά σας να μείνουν εδώ '' Όχι απαντά ο Μωϋσής ''Όλοι θα πάμε με τους πρεσβυτέρους, με τα παιδιά μας, με τα ζώα μας''.
Φοβερό αυτό που ζήτησε ο Διάβολος μέσω του στόματος του Φαραώ. Οι γονείς στην Έρημο και τα παιδιά στην Αίγυπτο, οι γονείς στο Θεό και τα παιδιά τους στην Αμαρτία, οι γονείς στη Ζωή και τα Παιδιά στον Θάνατο.
Αχ, πόσες οικογένειες και πόσα υποφέρουν σήμερα από αυτή την φοβερή παγίδα του Πονηρού!!!
Έρχεται άλλη χειρότερη Πληγή στην Αίγυπτο, ζητάει προσευχές τώρα ο Φαραώ από τον Μωϋσή, αλλά είναι υποκριτικές. Σε λίγο τις ξεχνά. Του κάνει άλλη πρόταση η οποία εκ πρώτης όψεως φαίνεται πιο αθώα από τις άλλες. ''Αφήστε τα πρόβατα και τα βόδια σας εδώ και πηγαίνετε όλοι οδόν τριών ημερών στην έρημο και λατρεύστε τον Θεό σας''.
Επιπόλαια εμείς θα λέγαμε ναι, ας χάσουμε τα ζώα, αλλά ο Μωϋσής δεν το συζητά καθόλου, ξανά Όχι.
Βλέπει την χειρότερη από όλες τις παραπάνω παγίδες.
Πώς και Τί θα θυσιάσουν στο Θεό, τί Αμνό, τί Μόσχο;
Πώς θα λάτρευαν τον Θεό και θα ερχόταν σε Κοινωνία μαζί Του χωρίς Θυσία;
Άρα το αποκορύφωμα όλων των μεθοδεύσεων και των προτάσεων του Πονηρού ήταν η Κατάργηση της Λατρείας προς τον Αληθινό Θεό.
Το Μεγάλο του Μίσος και το Μεγάλο του Πρόβλημα είναι η Λατρεία στον Τριαδικό Θεό. Εκεί που ορατά ενώνεται το Σώμα των Πιστών με την Κεφαλή. Εκεί που δοξάζεται ''εν ενί στόματι ο Θεός'' και βιώνεται η Μέγιστη των Θυσιών, η Θεία Κοινωνία. Την οποία αιώνες τώρα προσπαθεί με χίλιους τρόπους και λόγια, να υποβιβάσει, να παραποιήσει και στις μέρες μας με έναν Ιό να μας την στερήσει!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου