ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2026

Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι μία αυτογελοιοποίηση της επιστήμης...


«Έχω λίγο πρόβλημα με τον όρο συνωμοσιολόγος και παραπληροφόρηση. Με την έννοια ότι όλοι μας, ακόμα και ο πιο καλά πληροφορημένος, ακόμα και ο πιο καλά εκπαιδευμένος, ακόμα και ο καθηγητής του Στάνφορντ, του Χάρβαρντ, δεν ξέρω τι, μπορεί και αυτός να γίνει εν μέρει πηγή παραπληροφόρησης ή συνωμοσιολογίας ή οτιδήποτε. 

 Είδαμε, για παράδειγμα, στις μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών, η πανδημία ήταν ένα παράδειγμα που πολλές φορές απλοί άνθρωποι, αμόρφωτοι εντός εισαγωγικών, είχανε πιο ορθές επιστημονικά ιδέες από επίσημους φορείς, από κυβερνήσεις, από ανθρώπους που το παίζανε ότι είναι ειδικοί και μελετητές και είχανε την πληροφορία και “πώς μπορεί να με αμφισβητήσεις εμένα;”.

  Άρα θέλει πάρα πολύ προσοχή. Γιατί αν πεις ότι “δεν ξέρω, ας το δούμε, ας διερευνήσουμε για να δούμε τι βγαίνει στην επιφάνεια και θα προχωρήσουμε”, είναι μία λύση. 
 Αν πεις ότι “εγώ ξέρω ποιος είμαι, είμαι ο καθηγητής του Στάνφορντ. Εσύ ποιος είσαι; Ένας απλός πολίτης. Πόσα πτυχία έχεις; Σε περνάω εκατόν είκοσι προς μηδέν”. 
Αυτό, αν κάνει λάθος αυτός των εκατόν είκοσι πτυχίων, τότε είναι καταστρεπτικό. Και ουσιαστικά γελοιοποιεί την επιστήμη. Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι μία αυτογελοιοποίηση της επιστήμης που έχει συγκρουστεί με απλούς ανθρώπους, με απλή λογική, με απλές έννοιες και οι απλοί άνθρωποι έχουν υπερισχύσει απέναντι των πεντακοσίων πτυχίων»

Γιάννης Ιωαννίδης (από την χθεσινή του συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, "Studio στις 3", https://www.youtube.com/watch?v=zPWfKdY12FA )

Δεν υπάρχουν σχόλια: