ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος,ο Άγιος Εφραίμ Ν. Μάκρης και τα θαυμαστά σημεία!!!


  Όταν στις 3 Ιανουαρίου 1950 βρέθηκαν από την αείμνηστη Ηγουμένη Μακαρία Δεσύπρη, τα ιερά λείψανα του Αγίου Εφραίμ στο ερειπωμένο τότε Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ν. Μάκρης, Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος ήταν ο Ιάκωβος Βαβανάτσος ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, τον οποίο η μακαριστή Γερόντισσα ενημέρωσε αμέσως σχετικά με την ανεύρεση την ιερών λειψάνων, εκείνος την συμβούλεψε να κρατήσει προσωρινά μυστικό το γεγονός, να τοποθετήσει τα λείψανα σε ξύλινο κιβώτιο και να τα φυλάξει εντός του Ναού της Μονής όπου θα τα έβλεπε ο ίδιος στην πρώτη επίσκεψη του στο Μοναστήρι. 

  Όταν ο μακαριστός Ιάκωβος πήγε στο Μοναστήρι για να λειτουργήσει τα λείψανα είχαν πράγματι τοποθετηθεί μέσα σε ξύλινο κιβώτιο και βρισκόταν εντός του Αγίου Βήματος.

   Κατά την διάρκεια του όρθρου ο Αρχιερέας παρακαλούσε θερμά τον Κύριο και την Παναγία να του δείξουν ένα σημείο που να φανερώνει την αγιότητα του ανθρώπου στον οποίο ανήκαν τα λείψανα αφού τότε τα μόνα στοιχεία που υπήρχαν ήταν τα οράματα της Ηγουμένης. 

 Όπως μας διηγείτο ο ίδιος ο Ιάκωβος κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και ενώ είχε αφαιρέσει την αρχιερατική μίτρα από το κεφάλι του και την είχε τοποθετήσει επί της αγίας Τραπέζης η μίτρα άρχισε ξαφνικά να σείετε σαν να γινόταν σεισμός ενώ οι κανδήλες και τα λοιπά επί της Αγίας Τραπέζης αντικείμενα παρέμεναν ακίνητα, ευλαβικά τότε πήρε την μίτρα και την τοποθέτησε πάνω στο κασελάκι με τα λείψανα του Αγίου Εφραίμ δίνοντας παράλληλα την ευλογία του στην Γερόντισσα Μακαρία να διαλαλεί παντού την θαυμαστή ανεύρεση των ιερών λειψάνων και ταυτόχρονα να ξεκινήσει επιστημονική έρευνα για την εξακρίβωση της ταυτότητας, του τόπου καταγωγής και του τρόπου του μαρτυρίου του νεοφανούς Αγίου προκειμένου στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η εγγραφή του εις το Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

3 σχόλια:

Ἰωάννης Καποδίστριας είπε...

Αγαπητοί του ιστολογίου 'Προσκυνητής' σας παρακολουθούμε στενά καί πραγματικά καλλιεργείτε τίς ψυχές όλων μας! Θερμές ευχαριστίες!
Χρόνια καλά καί πάντα μέ υγεία καί πρώτα ο Θεός νά είναι καλύτερο καί γόνιμο τό νέο έτος.
Σχετικώς τώρα μέ τήν φωτογραφία, δέν είχε τεράστια αξία ίσως νά γινόταν μία ανάρτηση γιά τόν βιαίως παραιτηθέντα καί εν πολλοίς άγνωστο αυτόν Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο; Ενώ δέν μας χωρίζουν τίποτε αιώνες, παραμένει σκοπίμως πιστεύουμε στήν σκιά της συγχρόνου Εκκλησιαστικής Ιστορίας.
Τό ενδιαφέρον επιτρέψτε μας είναι τό ΓΙΑΤΙ.....

π.Γεώργιος-Προσκυνητής είπε...

Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!Καλή Χρονιά!Να πω την αλήθεια δεν γνωρίζω πολλά για τον αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και μου έκανε μεγάλη εντύπωση το παραπάνω θαύμα.Πάντως εαν θέλετε μπορείτε να μας στείλετε κάποιο άρθρο σχετικο με τον μακαριστό στο μέιλ μας geokonis@gmail.com και θα το αναδημοσιεύσουμε..!

Ἰωάννης Καποδίστριας είπε...

Βρήκαμε στούς δύο κατωτέρω συνδέσμους, μέ μία άκρως ενδιαφέρουσα εξιστόρηση της μάλλον περιπετειώδους ζωής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου των ...ολίγων ημερών!
Μόλις 12 !!!!!
Οι οργανωμένες τρικλοποδιές - τό γράφουμε κόσμια - ήταν ανείπωτες που του έβαλαν από χίλιες δύο μεριές, ώστε υπέβαλλε παραίτηση σέ λίγα 24ωρα!
Ξεχωριστή π ρ ο σ ο χ ή όμως απαιτείται, στό ότι πρότεινε μέ ΕΠΙΜΟΝΗ η Εκκλησία νά συστήσει δικό της (!) Τραπεζικό Ίδρυμα, ΑΠΟΣΥΡΩΝΤΑΣ τά πάντα από τήν πανίσχυρη Εθνική Τράπεζα, έτσι που ο πόλεμος εναντίον του έγινε μοναδικά σκληρός καί ΑΜΕΣΟΣ καί από τήν τότε κυβέρνηση Κ. Καραμανλή καί από τόν Τύπο...
Τό τότε παρασκήνιο απαιτεί τόμους ολόκληρους καί έχει πάρα πολλές σκιές καί "σκελετούς".....
Αιωνία του η μνήμη.
Ευχαριστούμε πολύ γιά τήν φιλοξενία.

https://www.despotato.eu/afieroma/arxiepiskopos-athinon-iakovos-vavanatsos-meros-a

https://www.despotato.eu/afieroma/arxiepiskopos-athinon-iakovos-vavanatsos-meros-v