ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται εταιρείες που αισχροκερδούν

                      

Η τεχνητή νοημοσύνη και ο άνθρωπος.
Πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται εταιρείες που αισχροκερδούν με τον Βασίλειο Πετρουλέα, πρώην διευθυντή Ερευνών του Δημόκριτου είναι το μέρος Α’ σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη ___ 

  Ένα βασικό στοιχείο είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ενσωματωμένη στους υπολογιστές, οι οποίοι μπορούν να κάνουν πράξεις, να αποκρίνονται, να γράφουν τον ήχο, την εικόνα. 
Είναι εντυπωσιακό επίτευγμα του ανθρώπου να κάνει τα μηχανήματα να καταλαβαίνουν τις εντολές του και να αποκρίνονται.

  Μια από τις πρώτες εφαρμογές είναι το πρόγραμμα Ελίζα, το οποίο απαντούσε απλά και μπορούσε να παρέχει ψυχολογική υποστήριξη με διάλογο. Σύντομα ο δημιουργός της, βλέποντας την ευρεία απήχηση, μετάνιωσε και προειδοποίησε. Το είχε ξεκινήσει σαν ένα παιχνίδι και βλέποντας τις επιπτώσεις ονόμασε την τεχνητή νοημοσύνη αργό δηλητήριο. Οι μηχανές αναζήτησης, όπως της google, οι εφαρμογές του gov.gr, τα GPS, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό έχουν ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη. Ας σκεφτούμε όμως πώς θα αποφασίσει η μηχανή σε μια δύσκολη στιγμή εάν το αυτοκίνητο θα πέσει σε κολώνα ή σε άνθρωπο. Τα chat boxes, όπως το Alexa, είναι διαδεδομένα στο εξωτερικό. Χρησιμοποιούνται οικιακά και μπορούν να εκτελούν εντολές, όπως να δίνουν πληροφορίες για τον καιρό, να διεκπεραιώνουν εντολές για κλείσιμο ραντεβού, κλήση ταξί, κλείσιμο εισιτηρίων. Λειτουργούν διαδικτυακά, μέσω του cloud και είναι αναπόφευκτο το ότι καταγράφουν προσωπικά δεδομένα. 

 Κάποιες από τις εφαρμογές αυτές έρχονται πολύ σύντομα στη ζωή μας. Οι κάμερες ασφαλείας επεξεργάζονται και ταυτοποιούν με αναγνώριση προσώπου σε απίστευτες ταχύτητες. Έτσι εξιχνιάζονται τόσο γρήγορα πλέον τα εγκλήματα. Συλλέγονται προσωπικά δεδομένα, εξετάζεται το καταναλωτικό προφίλ, το προφίλ υγείας, οι αλγόριθμοι χρησιμοποιούνται από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες. Γενικότερα, αρκετές αποφάσεις που σχετίζονται με τη ζωή μας ήδη λαμβάνονται από μηχανές. 

Το κρίσιμο είναι ότι δεν γνωρίζουμε με τι κριτήρια λειτουργούν οι αλγόριθμοι. Στην Αμερική τέτοια προγράμματα χρησιμοποιούνται σε αποφάσεις δικαστηρίων, όπως σε περιπτώσεις προφυλάκισης. Οι δικαστές δεν γνωρίζουν με τι κριτήρια λήφθηκε η απόφαση. Όλα αυτά μας κάνουν αδύναμους διότι ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με τα μηχανήματα και παύει η ανθρώπινη επικοινωνία.
Πίσω από τα μηχανήματα κρύβονται γιγαντιαίες ψηφιακές εταιρείες, οι οποίες συλλέγουν προσωπικά δεδομένα. Οι ψηφιακές εταιρείες, όπως οι Microsoft, Google, Amazon, Facebook γνωρίζουν τόσα πολλά για μας, ενώ εμείς δεν ξέρουμε τίποτα γι αυτές.
  Η εξουσία έχει φύγει από τις κυβερνήσεις και οι σύγχρονοι ηγέτες δεν εκλέγονται από μας και είναι αυτοί που είναι πίσω από τις ψηφιακές εταιρείες, παγκόσμιες δυνάμεις, είναι άγνωστοι, λειτουργούν με πλήρη αδιαφάνεια, χωρίς να γνωρίζουμε τις σκέψεις τους και τα σχέδιά τους.
 Σε πλήρη αντίθεση με τους αγίους μας που μας κατευθύνουν πνευματικά, οι οποίοι είναι επάνω όρους κείμενοι. 
 Αν η τηλεόραση και τα κινητά τηλέφωνα απομονώνουν τις κοινωνικές σχέσεις, πόσο μάλλον οι μηχανές, τα ρομπότ - βοηθοί των ανθρώπων. 
 Στην Ιαπωνία, που υπάρχει μεγάλη υπογεννητικότητα, τα ρομπότ χρησιμοποιούνται στους οίκους ευγηρίας για εκπαίδευση και διασκέδαση των γερόντων. Τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν θετικά ανθρώπους και να καλύπτουν μια ανάγκη, όταν για παράδειγμα χρειάζεται μυϊκή δύναμη, να επιτηρείται ένας κατάκοιτος. Όμως δεν υποκαθιστούν την ανθρώπινη παρουσία και είναι τραγικό, ένοχο και απάνθρωπο σε ηλικιωμένους, στα τέλη της ζωής τους να παρέχεται μια τέτοια συνοδεία. Η ανθρώπινη παρουσία είναι απαραίτητη και σίγουρα τα ρομπότ πρέπει να έχουν τη θέση του βοηθού. 

 Η τεχνητή νοημοσύνη έδωσε πολλές ευκολίες, βοήθησε πολύ την επιστήμη, την ιατρική, τις υπηρεσίες του κράτους, με το GPS τη μετακίνηση και όλα αυτά είναι δωρεάν. Μήπως εμείς σαν χρήστες όλων αυτών των υπηρεσιών είμαστε το εμπόρευμα; Το μεγάλο κέρδος είναι η συλλογή των πληροφοριών, γνωρίζουν τα πάντα για μας. Δεν θα ήταν σωστό μιλάμε με προφητολαγνεία, όπως δυστυχώς έχει έντονα επικρατήσει, αλλά σίγουρα ο έλεγχος της ανθρωπότητας είναι πλέον εφικτός. Υπάρχει τεχνολογία που φτάνει και στις αχυροκαλύβες της Αφρικής. Σαφώς υφίστανται και ηθικοί κίνδυνοι, όπως το να ζει κανείς στην εικονική πραγματικότητα και να χάνει την αλήθεια της ζωής. 
Η τεχνολογία δεν είναι δαιμονική, αλλά η εξέλιξή της είναι μονόδρομος, χωρίς επιστροφή και φαίνεται ότι γίνεται δαιμονική. …

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επόμενες εκπομπές…
 ___ Ραδιοπαραμυθία 02.05.2023 - Καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, 91.2 FM Επιμέλεια - παραγωγή: Σοφία Χατζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: