ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2026

Το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στην Οχρίδα


Το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα  είναι μοναστήρι στην Οχρίδα των Σκοπίων ευρισκόμενο εντός του αρχαιολογικού χώρου του Πλάοσνικ. Είναι αφιερωμένο στον Κλήμη της Οχρίδας, μαθητή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως το μοναστήρι αυτό αποτέλεσε την τοποθεσία εντός της οποίας οι πρώτοι μαθητές διδάχθηκαν το γλαγολιτικό αλφάβητο (χρησιμοποιείτο για την μετάφραση της Βίβλου στα Παλαιά Εκκλησιαστικά Σλαβονικά).
Ιστορία
Το μοναστήρι πιστεύεται πως ανεγέρθηκε την περίοδο κατά την οποία ο Άγιος Κλήμης κατέφθασε στην Οχρίδα, κατόπιν αιτήματος του Μπόρις Α΄ της Βουλγαρίας, όπου και ανακαίνισε μια παλαιά εκκλησία. Πηγές αναφέρουν πως ο Άγιος Κλήμης δεν ήταν ικανοποιημένος με το μέγεθος της εκκλησίας και, ως συνέπεια, προχώρησε στην ανέγερση νέας εκκλησίας στην θέση της παλαιάς, ενώ όρισε τον Άγιο Παντελεήμονα ως Προστάτη Άγιο.

Ο Άγιος Κλήμης χρησιμοποίησε το νεοανεγερθέν μοναστήρι του ως λειτουργικό κτίριο και χώρο διδασκαλίας για τους μαθητές του της εκδοχής του του γλαγολιτικού αλφάβητου, γνωστής ως κυριλλικό αλφάβητο. Ο ίδιος ο Κλήμης έχτισε κρύπτη εντός του μοναστηριού, εντός της οποίας ετάφη μετά τον θάνατό του το 916, ενώ τάφος του εξακολουθεί να υφίσταται ως σήμερα.

Στην διάρκεια του 15ου αιώνα, οι Οθωμανοί Τούρκοι μετέτρεψαν το μοναστήρι σε τζαμί, ωστόσο, στις αρχές του 16ου αιώνα επέτρεψαν την ανακαίνιση των ερειπωμένων εκκλησιών και μοναστηριών, με το μοναστήρι, πλέον, να είναι αφιερωμένο στον Άγιο Κλήμη. Το μοναστήρι ερειπώθηκε εκ νέου στα τέλη του 16ου ή στις αρχές του 17ου αιώνα, ενώ ένα νέο τζαμί, γνωστό ως Ιμαρέτ Τζαμί, ανεγέρθηκε από τους Οθωμανούς, το οποίο εξακολουθεί και υφίσταται ως σήμερα.


Αρχιτεκτονική
Αρκετοί αρχαιολόγοι θεωρούν πως ο ίδιος ο Κλήμης σχεδίασε και έχτισε το μοναστήρι. Ο Κλήμης, μαζί με τον Ναούμ της Πρεσλάβας χρησιμοποίησε το μοναστήρι ως κέντρο για την διδασκαλίας του γλαγολιτικού και του κυριλλικού αλφαβήτου στους εκχριστιανισμένους Σλάβους, καθιστώντας το, ως αποτέλεσμα, ως ένα είδος πανεπιστημίου.

Το μοναστήρι ευρίσκεται επί ενός λόφου, ο οποίος είναι σήμερα γνωστός ως Πλάοσνικ, ενώ επιβλέπει την Λίμνη Οχρίδα. Ο Κλήμης έχτισε το μοναστήρι του στην θέση μιας ανακαινισθείσας εκκλησίας και μιας ρωμαϊκής πεντάκλιτης βασιλικής (τα ερείπια της βασιλικής είναι ακόμη ορατά στο εξωτερικό του μοναστηριού). Κρίνοντας από τον αρχιτεκτονικό ρυθμό και τον σχεδιασμό του μοναστηριού, οι ερευνητές εκτιμούν πως ο Άγιος Κλήμης επιθυμούσε το κτίσμα του να αποτελέσει λογοτεχνική σχολή για τους μαθητές του, και, ως εκ τούτου, θεωρείται ως το πρώτο και αρχαιότερο μη συνεχιζόμενο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη.
Το εξωτερικό του μοναστηριού περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό εξαιρετικά λεπτομερών μωσαϊκών, τα οποία ευρίσκονται σε μικρή απόσταση από βαπτιστήριο, το οποίο χρησιμοποιείτο από τον Άγιο Κλήμη για την βάπτιση των μαθητών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: